Onze duurzame visie

Eerlijke, ambachtelijke en Belgische kwaliteit

 

Atelier Fontein. Dat is 4 generaties meubelmakers. Een passie voor ambacht. Een focus op Belgische kwaliteit. Een voorliefde voor natuurlijke materialen. Een fascinatie voor techniek. Een gevoel voor esthetiek. Een nood aan functionaliteit. Een visie op meubelen.

 

Atelier Fontein staat voor eerlijke, ambachtelijke en Belgische kwaliteit. Deze eigenschappen gaan hand in hand met duurzaamheid. Ik groeide zelf op tussen natuurlijke kwaliteitsmaterialen. Het werd me met de paplepel ingegeven om te zoeken naar innovatieve oplossingen en technieken met een lange levensduur, met respect voor materiaal en met een gebruiksvriendelijk resultaat.

Echtheid en oprechtheid staan voorop

 

Ik wil deze zin voor duurzaamheid op mijn beurt verspreiden. Met Atelier Fontein creëer ik meubelstukken die de tand des tijds overleven. Natuurlijke materialen met een bewezen waarde, verduurzaamd met hedendaagse technieken. Geen namaak of halve oplossingen om de prijs te drukken. Echtheid en oprechtheid staan voorop.

 

Bij mijn leeftijdsgenoten merk ik een gepassioneerde visie op eerlijke producten en initiatieven ter verbetering van het klimaat. De #kooplokaal en de klimaatmarsen zijn alom tegenwoordig. Ik zie het als mijn missie om hen te tonen hoe ze nog meer kunnen leven volgens deze morele waarden. Want je koopt beter één keer doordacht, dan verschillende keren te vervallen in de verleiding van de wegwerpcultuur.

De generatie die nu op eigen benen gaat staan, is dan ook een belangrijke doelgroep voor de Atelier Fontein stukken. De meubelen spreken breed aan, maar raken zeker een gevoelige snaar bij mensen die hun eigen stek aan het opbouwen zijn. Ik behoor zelf tot deze generatie. Mijn geworteldheid in traditie komt in de meubelen samen met mijn jonge, ongeremde enthousiasme. Ik ga dit avontuur aan zonder vooringenomenheid en volg mijn gevoel. Authenticiteit en eigenheid inspireert.

 

Ik maak wat ik voel

 

De collectie “Poel” van Atelier Fontein ontstond uit een drang om te creëren uit wat mijn omgeving me biedt. In het interieur- en inrichtingsbedrijf waar ik werk, beperken we steeds verloren materiaal. Van de weinige resten die geen functie in het afgewerkte maatwerk kregen, kon ik nog steeds moeilijk afscheid nemen. Zo kwam “Poel” tot stand.

Ik grijp kansen. Ik heb een open blik. Inspiratie zit in alles. Alles heeft potentieel. Ik omgeef me met duurzaamheid en authenticiteit. Die omgeving zet aan tot creatie. Materiaal is mijn leidraad. Tactiliteit is mijn houvast. Ik leef als ik maak. Ik maak wat ik voel. Zeven karakters, voortvloeiend uit de poel.

 

Sleet wordt vermeden

 

Duurzame kwaliteit staan centraal in de “Poel” collectie. Jute. Een goedkoop maar sterk materiaal met een grote waarde in de geschiedenis van gebruiks- en siervoorwerpen. Notelaar. Een rijke en warme houtsoort die bekend staat om haar degelijkheid. Aangezien de notelaar een boom is met veel spint, is hier normaliter veel verlieshout aan. Door stoming kan ook het spinthout gebruikt worden. Alles heeft waarde. Linnen. Wederom een materiaal dat sinds jaar en dag zijn nut bewees. Door de weeftechniek worden de delicate vezels sterker. Sleet wordt vermeden.

De manuele technieken en afwerkingen maken van elk stuk een uniek exemplaar. Van de weefdetails tot de dekking van de patine, elk meubel heeft een eigen verhaal. Het manuele en het ambachtelijke aspect van de meubelen, maakt dat het maakproces even belangrijk is als de designfase. De meubelen bestaan op papier, maar komen pas echt tot leven in de materialen en de techniek.

 

Op en top Belgische karakters met een verhaal

 

De “Poel” collectie bestaat uit 7 karaktervolle objecten. Sprekende stuks die focussen op functionaliteit, om daarna die functionaliteit te overstijgen. Lidwin. Servaas. Fritz. Renatus. Rudolf. Amandus. Isidorus. Op en top Belgische karakters met een verhaal.